fbpx
Arbejdsstillinger – Sådan forbedrer du vilkårene for dine ansatte

Arbejdsstillinger – Sådan forbedrer du vilkårene for dine ansatte

Mange medarbejdere oplever nødtvungne sygemeldinger på grund af dårlige arbejdsstillinger. Bliv klogere på de forskellige stillinger, og se hvad du som leder kan gøre for at give de bedste forhold for dine ansatte.

Arbejdsstillinger – Sådan forbedrer du vilkårene for dine ansatte

Hvad er afgørende for en god arbejdsstilling?

Når I arbejder, er det vigtigt, at det er komfortabelt. Derfor er det en god idé, at din virksomhed stiller de rette betingelser til rådighed for medarbejderne, så I kan udføre jeres job ud fra en behagelig arbejdsstilling. Dette kan fx være i form af konkrete materialer som et hæve-sænke-bord, der gør dine medarbejdere i stand til at arbejde i siddende såvel som stående position.

Herunder er der samlet nogle af de mest almindelige arbejdsstillinger:

 • Stående: Dette er især udbredt inden for detailhandel og service, men stående arbejde kan findes i mange andre brancher.
 • Siddende: Arbejdet er især udbredt inden for kontorarbejde, hvor mange medarbejdere har lange dage siddende foran et skrivebord og en computer.
 • Løftende: Dette arbejde er almindeligt inden for produktion og logistik, hvor det ofte er fysisk krævende arbejdsopgaver.

 

Udover de fysiske forhold, er der også andre aspekter, som er vigtige. Det kan være de psykiske aspekter, hvor et godt eksempel på dette er det sociale arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at dine ansatte føler sig trygge og respekterede på arbejdspladsen. Dette er med til at skabe en god atmosfære, som igen har en positiv indflydelse på medarbejdernes arbejdsglæde og -kvalitet. Mental sundhed er nemlig med til at styrke den generelle sundhed, og kan derfor mindske sandsynligheden for fysiske skader i forbindelse med arbejdet.

Fælles for alle forhold er, at du som leder kan optimere arbejdsvilkårene for dine ansatte ved bl.a. at afprøve Kliniks sundhedsordning, hvor erfarent sundhedspersonale vil skrue på de rigtige knapper i din virksomhed og sikre at I er i absolut topform.

Hvorfor sygemelder medarbejdere sig?

Mange danskere sygemelder sig årligt på grund af dårlige arbejdsstillinger. Ofte er det fordi, deres arbejdsplads ikke er ergonomisk korrekt indrettet. Dette kan føre til smerter i nakke, ryg og skuldre. Løft af tunge genstande er også en hyppig årsag til sygemeldinger.

I mange tilfælde er der konkrete tiltag, din virksomhed kan gøre for at mindske risikoen for sygemeldinger blandt dine ansatte.

Se også: Book en massageordning til din virksomhed og minimér risikoen for sygemeldinger

Hvordan kan I forbedre arbejdsstillingerne i mere fysisk belastende jobs?

I forskellige stillinger, hvor dine medarbejdere skal udføre tunge løft er det vigtigt, at du som leder giver konkrete hjælpemidler til, hvordan I kan minimere potentielle arbejdsskader. Herunder ses 3 gode råd til dig og dine medarbejdere i forhold til, hvordan I kan nedbringe en belastning i forbindelse med fysisk arbejde:

 1. Lav forskellige løftepositioner
  Det er en god idé at have forskellige løftepositioner, så du ikke altid løfter med den samme teknik. På den måde minimerer du risikoen for at få ondt i ryggen.
 2. Hold en god ryg.
  Det er vigtigt at holde en god ryg, når du løfter noget. Så undgå at løfte for hurtigt eller for tungt, men derimod hold ryggen rank under hele løftet.
 3. Løft med benene.
  Når du løfter noget, så løft med benene og ikke med ryggen. Ud fra et teknisk perspektiv kan du på den måde gøre dig mindre modtagelig overfor rygskader.

Hvordan kan I forbedre arbejdsstillingerne i mindre fysisk belastende jobs?

Det er ikke i alle jobs, hvor den fysiske del af jobbet vægter lige højt. Mange forskellige former for arbejde indebærer arbejde fra en kontorstol. I sådanne virksomheder er det også vigtigt, at dine medarbejdere har de optimale forhold for at kunne fuldføre deres arbejde på den bedst mulige måde. Som leder kan du udvikle din virksomhed til gavn for dine medarbejdere ved bl.a. at fokusere på følgende 4 råd:

 1. Indret jer så I har god plads
  Arbejdspladsens indretning og ergonomi er afgørende for at undgå fremtidige sygemeldinger på baggrund af dårlige arbejdsstillinger. Det er vigtigt at have god plads omkring sig samtidig med at komme op og bevæge sig. På den måde kan man undgå unødvendig stress og spændinger i kroppen og sørge for, at blodet cirkulerer rundt i kroppen.
 2. Hav det rette udstyr.
  Det er afgørende for at have gode arbejdsstillinger at have det rette udstyr. Dette inkluderer alt lige fra det rette bord og stole til det rette greb på redskaberne. Redskaberne, der er essentielle for at undgå fremtidige arbejdsskader kan vores personale fra Klinik hjælpe med at anbefale.
 3. Tag pauser.
  Det er vigtigt at tage pauser i løbet af en lang arbejdsdag. På den måde kan man nemlig undgå at blive træt og overbelastet. På samme tid mindsker du risikoen for at sidde i den samme position i for lang tid af gangen og af den vej undgå skader.
 4. Brug det ergonomiske udstyr korrekt
  Sørg for at dine medarbejder også bruger det udstyr, de har adgang til, korrekt og/eller få vores hjælp til det. Vi har mange eksempler på at medarbejdere har ergonomisk, fint og dyrt udstyr, men at de bruger det forkert.
  Et eksempel fra en af vores virksomhedskunder: En medarbejder havde fået to skærme for at forbedre ergonomien på hans arbejdsstation. Skærmene stod bare i vidt forskellig afstand fra medarbejderen. At de to skærme ikke sidder ergonomisk optimalt fra medarbejderen kan øge risikoen for flere arbejdsskader og -gener. Vores sundhedsguide sørgede selvfølgelig for, at medarbejderen fremadrettet fik brugt de to skærme efter hensigten.

 

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 61717493 eller skriv en e-mail på simon@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right