fbpx
Nattearbejde (sundhedstjek/helbredstjek)

Nattearbejde: Vær opmærksom på disse 3 elementer

Det er lovpligtigt at tilbyde dine ansatte et helbredstjek, hvis de udfører arbejde om natten. Dine ansatte skal tilbydes et helbredstjek, hvis de opfylder nogle bestemte krav, og det er dig som leder, der har ansvaret for at dette sker. Se de 3 elementer du skal tage stilling til herunder.

Få et tilbud på et helbredstjek til dine ansatte her

Af: Eivind Møller · senest opdateret 23. august 2023

Er nattearbejde farligt for sundheden?

Nattearbejde kan være farligt for sundheden, hvis det ikke håndteres korrekt. Det er vigtigt at være opmærksom på de fysiske og psykiske risici, der er forbundet med nattearbejde. Fysiske risici kan navnlig træthed og søvnforstyrrelser. På det psykiske plan kan arbejde om natten ofte være forbundet med en grad af ensomhed, og derved kan den enkelte medarbejder udvikle sig til at blive mere deprimeret. Tidspunktet om natten er nemlig uhensigtsmæssigt i forhold til at være sammen med andre mennesker.

Hvis dine ansatte sørger for at befinde sig i en god rytme og får den nødvendige søvn, er det ikke direkte farligt for sundheden at arbejde om natten. På mange måder vil det blot føles som om, at døgnet vendes rundt.

Hvordan kan konsekvenserne ved nattearbejde forebygges?

Hvordan kan konsekvenserne ved nattearbejde forebygges?
For at nattearbejde ikke skal udvikle sig til at være farligt for helbredet, er det afgørende at kigge på hvordan disse konsekvenser kan forebygges. Her ser du 4 konkrete råd til, hvordan du kan forebygge ubehagelige konsekvenser for dine medarbejdere:

1. Fokus på arbejdstider
Det kan være fysisk og mentalt hårdt at skulle udføre arbejde om natten. Derfor kan du som leder med god effekt sørge for, at dine medarbejdere føler sig mest muligt komfortable med at skulle udføre nattearbejde. For eksempel kan du sørge for, at der ikke er alt for meget variation i løbet af en uge i forhold til arbejdstider. Det kan være gavnligt for ens daglige arbejdstider at have en klar plan for, hvornår man skal arbejde. På den måde kan den enkelte medarbejder også tilrettelægge sin døgnrytme efter dette skema.

2. Indskrænk natperioden
Nogle virksomheder er afhængige af, at der altid er medarbejdere til stede om natten. Dog kan du som leder af virksomheden tænke over, om der er nogle små elementer af arbejdet, som vil kunne udføres om dagen frem for natten. Hvis dette er tilfældet, kan du indskrænke perioden, hvor dine ansatte skal arbejde om natten, og derfor være fri for alt for meget arbejde om natten.

3. Adgang til nødvendig sparring
I og med det særligt kan være hårdt mentalt at arbejde om natten er det vigtigt for dine medarbejdere, at de har nogen de kan sparre med. Her spiller du som leder en afgørende rolle, da det også kan være ensomt at arbejde i mørket om natten. Derfor skal du altid stille dig til rådighed for dine medarbejdere i det omfang, at det er muligt. Hvis dine medarbejdere føler sig hørt, gavner det deres mentale helbred og kan dermed have en forebyggende effekt.

4. Tilbud om helbredskontrol
Det er samtidig lovpligtigt at tilbyde dine ansatte, der arbejder om natten et helbredstjek. Af den grund er det selvfølgelig afgørende at følge dette. Læs mere om hvornår du skal tilbyde dine ansatte denne helbredsundersøgelse herunder.

Hvad er et helbredstjek/sundhedstjek?

Et helbredstjek kan bygges op på mange måder. Hos Klinik fastlægger vi et tjek, der passer til din virksomheds behov, og vi følger de gældende præmisser for et lovpligtige helbredstjek. Derefter tager vi altid udgangspunkt i den enkelte medarbejder og tager stilling til, hvordan sundheden kan styrkes og bevares for denne person.

 

Læs mere om vores sundhedstjek på arbejdspladsen lige her

Hvilke 3 elementer skal du være opmærksom på, når du tilbyder dine ansatte et helbredstjek?

Det er i den danske lovgivning vedtaget, at natarbejdere skal tilbydes et helbredstjek af deres arbejdsgiver. Derfor er der 3 elementer du skal have styr på, så du ved hvem af dine medarbejdere, du lovpligtigt skal tilbyde et helbredstjek:

  1. Alle medarbejdere, hvoraf 3 timer af deres daglige arbejde er placeret i tidsrummet fra kl. 22.00-05.00 skal tilbydes et helbredstjek
  2. Kravet om tilbuddet af et helbredstjek gælder også for medarbejdere, der samlet set har arbejdet minimum 300 timer i tidsrummet fra 22.00-05.00 i en periode på 12 måneder.
  3. Du skal efter lovgivningen tilbyde dine ansatte et helbredstjek minimum hvert 3. år. I nogle tilfælde kan det dog være minimum hvert 2. år alt efter hvilke overenskomster, der gælder.

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 50598971 eller skriv en e-mail på eivind@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
eivind-moeller-medarbejder-hos-klinik
Indlæget er skrevet af

Eivind Møller

Fysioterapeut & Partner

Med afsæt i over 20 års erfaring som osteopat, udvikler Eivind sundhedsprodukter skræddersyet til hver enkelt virksomhed. Han forstår, hvad der skal til for at sammensætte og tilrettelægge de rigtige indsatser indenfor sundhed, så hele virksomheden får gavn af det.

Relaterede indlæg: