fbpx
sundhedsfremme og forebyggelse klinik.dk

Sundhedsfremme og forebyggelse – 4 gode råd til din virksomhed

Af: Eivind Møller

Ønsker du at fremme sundheden for dine ansatte? Herunder følger 4 gode råd til at give dine medarbejdere de bedste betingelser for at bevare en sund krop, når I arbejder.

 

Bestil en sundhedsordning til din virksomhed lige her.

sundhedsfremme og forebyggelse klinik.dk

Hvad er sundhedsfremme og forebyggelse?

Sundhedsfremme

Sundhedsfremme handler om at hjælpe mennesker med at forbedre og vedligeholde deres helbred. Det vil sige at samfundet skaber nogle klare rammer for, hvordan det enkelte individ har de bedste forudsætninger i forhold til at udvikle en sund livsstil eller opretholde en sund krop. I dette tilfælde handler det om, at virksomheden skaber de rette betingelser for, at medarbejderne har kendskab til, hvad der kan fremme deres personlige sundhed på arbejdet. Dette kan gøres gennem en række forskellige aktiviteter, herunder:

Forebyggelse

Forebyggelse handler om at begrænse udviklingen af sygdomme og skader. I et samfundsmæssigt perspektiv kan forebyggelse enten være rettet mod den enkelte, f.eks. gennem vaccinationer, eller rettet mod faktorer i samfundet, såsom tobaksafgifter og kampagner mod alkoholmisbrug. På et virksomhedsniveau handler forebyggelse grundlæggende om det samme, nemlig at virksomheden forhindre eventuelle skader ved at have fokus på forebyggelse.

Der er 2 former for forebyggelse:

  1. Primær forebyggelse:
    Dette er forebyggende aktiviteter, der sigter mod at forhindre, at personer udvikler en sygdom eller en skade.
  2. Sekundær forebyggelse:
    Dette er forebyggende aktiviteter, der sigter mod at forhindre, at personer, der allerede har en sygdom eller en skade, udvikler flere problemer eller komplikationer.

 

Se også: Hvilke virksomheder har Klinik hjulpet?

Faktorer, der påvirker jeres sundhed og trivsel

Der er mange faktorer, der påvirker jeres sundhed, når I arbejder. Dette dækker ikke udelukkende over fysiske faktorer, da psykiske aspekter også rummer en stor del af sundheden set i et helhedsperspektiv. Nogle af faktorerne, der påvirker jeres sundhed kan være:

  • Sociale forhold på arbejdspladsen
  • Arbejdsstilling
  • Private forhold udenfor arbejdet
  • Kosten du får på arbejdspladsen

 

Hvis I ønsker at fremme jeres sundhed og forebygge eventuelle arbejdsskader, er det vigtigt, at du som virksomhedsleder tager hånd om alle disse faktorer.

Hvordan kan du øge din egen sundhedsbevidsthed?

Der er flere ting, du kan gøre for at øge din egen sundhedsbevidsthed. For det første kan du læse op på emnet og sørge for at have den nyeste viden. Dernæst kan du tale med din læge eller andre sundhedsprofessionelle for at få deres input, hvis du mangler sparring i forhold til forskellige sundhedsmæssige problemstillinger på arbejdspladsen.

Endelig kan du selv tage aktive skridt for at forbedre din egen samt dine medarbejderes sundhed og være med til at gøre netop din arbejdsplads til et sted, hvor der er fokus på sundheden. Fx. ved at have en sundhedsordning, lave tiltage som sundhedsdage, sundhedstjek, foredrag om sundhed mm.

Læs også: Hvad er Klinik?

4 gode råd til at bevare sundheden på arbejdspladsen

Som leder af en virksomhed, kan du være med til at sætte standarden for dine medarbejderes sundhed. Herunder ser du 4 effektive råd til at hæve den generelle sundhed i din virksomhed:

1. Spis sundt og varieret
Selvom dine ansatte er på arbejde, er det vigtigt at få indtaget mad. Skab derfor de rette betingelser for, at dine medarbejdere kan indtage det rigtige. En sund og næringsrig, der indebærer eksempelvis masser af frugt og grønt, sunde fedtstoffer, fuldkorn og magert kød er nemlig vigtig for at opretholde en god sundhed.

2. Rejs jer op og bevæg jer
Sidder I ofte ned, når I arbejder? Det er vigtigt at få cirkulation i kroppen med en lang dag på arbejde. Det behøver ikke at være hårdt og intensivt – selv meget let motion har en positiv effekt. En sund krop er nemlig en stærk krop. Derfor kan du som leder være med til at skubbe dine ansatte i den rigtige retning ved at have fokus på, at din virksomhed stiller krav til ergonomien.

3. Sørg for at holde jer hydreret
Vand er livsnødvendigt for kroppen. Sørg for at drikke rigeligt med vand hver dag, og undgå sukkerholdige drikkevarer. Det er f.eks. en god idé at have en drikkedunk med på arbejde. Din virksomhed bør samtidig stille rammer til rådighed, så det altid er muligt for dine ansatte at få slukket tørsten.

4. Vær opmærksom på dine ansattes stressniveau
Stress kan have en yderst negativ indvirkning på sundheden. Derfor er det vigtigt, at du har fokus på dine medarbejderes arbejdspres. Sørg for at de kan finde en balance i arbejdet, og sørg for at prioritere, at der skal være tid for dine ansatte til at holde en lille pause i ny og næ. Her er god søvn også en vigtig faktor i forebyggelse af stress.

Se video: Daglig træningsvideo der fremmer sundheden

Har du spørgsmål til sundhedsfremme og forebyggelse?

Ønsker du svar på, hvad du kan gøre for at fremme eller forebygge dine medarbejderes sundhed?

Så få et skræddersyet tilbud på en sundhedsordning til din virksomhed her.

Ved spørgsmål sidder vi klar på telefon 61717493 og er klar til at gøre en forskel på netop din arbejdsplads.