fbpx
forebyggelse af stress på arbejdspladsen

Forebyggelse af stress på arbejdspladsen: Hvad kan du gøre som arbejdsgiver?

Som arbejdsgiver kan du hjælpe med at forebygge stress på arbejdspladsen. Få tips til at skabe et sundt og stressfrit arbejdsmiljø her.

forebyggelse af stress på arbejdspladsen

Det kan være svært som arbejdsgiver at finde hoved og hale i, hvordan man bedst passer på sine ansatte, hvordan man skaber en sund arbejdsplads uden stress og mistrivsel, og hvordan man som ledelse klæder sig selv ordentligt på til netop det. I dette indlæg vil vi belyse nogle af de vigtigste ting man som arbejdsgiver kan gøre for at forebygge stress på arbejdspladsen, og dermed værne om det psykiske arbejdsmiljø.

Af: Eivind Møller · senest opdateret 29. februar 2024

Hvorfor prioritere forebyggelse af stress?

Stress er en af de største trusler mod medarbejdernes trivsel og effektivitet på arbejdspladsen. Som arbejdsgiver er det vigtigt at tage ansvar for at skabe et miljø, der fremmer god mental sundhed og forebygger stress.

Stress kan have alvorlige konsekvenser for både den enkelte medarbejder og virksomheden som helhed. Stress kan føre til nedsat produktivitet, øget sygefravær og dårligt arbejdsmiljø. Det kan også have negative sundhedsmæssige konsekvenser for medarbejderne, som kan opleve fysiske og psykiske problemer som følge af stress.

Arbejdsmiljøregler du skal følge for at forebygge stress

Som arbejdsgiver er du ansvarlig for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for dine medarbejdere. Det betyder, at du skal tage ansvar for forebyggelse af stress på arbejdspladsen, og sørge for at arbejdsmiljøloven overholdes. I arbejdsmiljøloven står der følgende om krav til det psykiske arbejdsmiljø:

  • Der må ikke være ubalance mellem det arbejde der skal udføres, og den tid der er til rådighed til rent faktisk at udføre arbejdet.
  • Der må ikke være utydelighed eller uforenelighed i kravene til den ansatte. Dvs. krav til arbejdsopgaver, kvalitetsniveau, arbejdsfunktion, ansvarsområder, arbejdsmetoder, arbejdsgange, rollefordeling, tidsforbrug, arbejdstempo eller arbejdstid.
  • Der må ikke være for høje følelsesmæssige krav til den ansatte, i forhold til omfang og karakteren af kontakt til mennesker i arbejdet.
  • Man må ikke udøve mobning, krænkende adfærd eller sexchikane på arbejdspladsen.

 

Se også: Arbejdsmiljøloven om psykisk arbejdsmiljø – lovgivning om trivsel på arbejdspladsen

Kvaliteten af arbejdsmiljøet påvirker stress på arbejdspladsen – 5 vigtige fokuspunkter

Når du som arbejdsgiver skal sætte dig ned og forholde dig til, hvordan du forebygger stress på din arbejdsplads, er der især 5 ting, du bør fokusere på. Dem har vi remset op her:

1. Konstruktiv og kærlig arbejdskultur

Det er vigtigt at du gør en indsats for, at arbejdskulturen er kærlig og konstruktiv, så dine ansatte føler motivation, men samtidig at verden ikke braser sammen, hvis de fejler. Samtidig er det vigtigt at dine medarbejdere føler sig hørt og respekteret, for eksempel gennem fast og vedvarende feedback-struktur, hvor de får mulighed for at reflektere over deres opgaver og forbedre sig.

2. Klart formulerede og realistiske forventninger

Det er meget mere afgørende for trivsel end man tror, at arbejdsopgaver er fuldstændigt klare, og desuden findes i en mængde, hvor der rent faktisk er tid til at løse dem. Sikre dig, at dine medarbejdere føler sig trygge og indforståede i deres opgaver, og at der er overensstemmelse med den tid og de ressourcer der er sat af til dem. Desuden er det vigtigt at klargøre hvad der haster, og hvad der kan vente. Disse prioriteringer skal være tydelige og fælles for alle.

3. Ergonomiske forhold

Det er vigtigt at de fysiske rammer for arbejdet er til gavn, og ikke bliver en stressfaktor. Hvis stolene udløser rygsmerter, udstyret ikke virker og skaber forsinkelser, og ventilationen eller mangel på samme giver hovedpine, skal der sættes ind omgående.

Se også: Ergonomi på arbejdspladsen – køb en ordning og forøg kvaliteten

4. Sikkerhed i tilfælde af sygdom

Det er vigtigt at dine ansatte ikke føler et så stort ansvar på deres skuldre, at de tænker at hele arbejdspladsen falder fra hinanden, hvis de bliver syge, eller måske at nogen vil blive vrede på dem, hvis de er nødt til at trække sig. Hav en klart formuleret stresspolitik, som dine ansatte præsenteres for på forhånd, så de føler sig grebet og sikre.

5. Balance mellem arbejds- og privatliv

Du kan med fordel hjælpe dine ansatte med at balancere arbejds- og privatliv, så de er endnu mere til stede i arbejdet når de er der, og de undgår at blande det for meget sammen, og blive stressede. Du kan hjælpe ved at være en fleksibel arbejdsgiver, der er villig til at tilpasse arbejdstiden og arbejdsopgaverne efter hvad der passer ind i det private liv.

Se også: Forebyggelse af sygefravær – Hvad kan du gøre?

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 61717493 eller skriv en e-mail på eivind@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
klinik-profilbillede-eivind-w400xh433
Indlæget er skrevet af

Eivind Møller

Osteopat & Partner

Med afsæt i over 20 års erfaring som osteopat, udvikler Eivind sundhedsprodukter skræddersyet til hver enkelt virksomhed. Han forstår, hvad der skal til for at sammensætte og tilrettelægge de rigtige indsatser indenfor sundhed, så hele virksomheden får gavn af det.

Relaterede indlæg: