fbpx

Løbesko og skader

Af: Fysioterapeut Simon Lübecker

De dansker medierne byder ofte på mange kommentarer og meninger om løbesko, sportsbutikkernes løbetest, deres indvirken på skader eller mangel på samme.

Fælles for alle indlægssåler og artikler er at de indeholder en snæver og meget ensporet tilgang til problematikkerne omkring skader, løbesko og sportsbutikkernes løbestilstest.

Vi vil her på Klinik gerne give vores besyv med i denne offentlige debat.

Her er vores “korte” svar:

isaetstyper1

Da foden består af 26 knogler og tilhørende sener, muskler, nerver, kar mm. og er udsat for kroppen og underlagets påvirkning, er det al for simpelt kun at kigge på fodens landing og bevægelse i en analyse. Det er alt for simpelt at tro, at det kan lade sig gøre at gruppere den menneskelige race i tre grupper fødder (overpronation, neutral, underpronation), det er måske en guideline, men det er en forsimpling af noget, som er meget mere komplekst.
Du løber ikke kun med foden, men med hele kroppen. Foden er en af kroppens enheder, der har mulighed for at kompensere for mange andre skævheder i kroppen og det giver derfor ikke altid mening alene at kompensere for fodens bevægemønster. Det kan medføre problemer og skader, hvis en sko udelukkende bliver valgt efter, hvordan din fod arbejder, uden hensyntagen til resten af din krops bevægemønster.

Skal man have foretaget en grundig løbestilsanalyse, skal man gå til fagfolk og i en sportsbutik !

Hvad kan jeg så bruge sportsbutikkens løbestilsanalyse til ?
Du skal bruge den til at finde ud af, hvilken sko du har det mest komfortabelt i, og så skal du i samråd med ekspedienten sørge for at det også ser nogenlunde rigtig ud i forhold til din overordnede måde at løbe på. Men er grunden til at du ønsker at skifte sko, fordi du har ondt eller er skadet så er vores anbefaling klart at få undersøgt problemet og få fundet den grundliggende årsag til skaden eller smerten, i stedet for at tro at nye sko bare løser det.

Kan man virkelig vente med at bytte skoen ud til den falder sammen eller går helt fra hinanden?

Smadrede Løbesko

Et af de emner der er blevet skrevet meget om i denne sammenhæng er om hvorvidt man skal skifte sin sko på jævnlig basis eller løbe dem sønder og sammen til de ikke kan hænge sammen mere ?
Det er muligt at undersøgelser påviser at sko ikke mister sin effekt, før de falder sammen, men det er et faktum at det materiale EVA, der er meget benyttet i løbesko, bliver slidt. Vi synes derfor at du bør bruge din sunde fornuft… skift skoen før den er helt slidt ned og mærk altid efter om dit løb begynder at give problemer. Det er ærgerligt at løbe sig til en skade, hvis man kunne have skiftet sin sko en uge tidligere ! Det er ligesom med ens bil – det er nemmere at vedligeholde bilen (og for det meste billigere) end at sende den til reparation …

Hvis jeg har en skade og skal have nye sko, hjælper det så…?
Ja, hvis du er heldig…! Fordi det som sagt ikke kun er foden der har betydning for både dine skader og løb. Du bør i højere grad, hvis du har skader eller ubehag ved løb, få undersøgt HVORFOR og ikke tro at grunden kun ligger i løbeskoen.

Med den nye viden, kan jeg så bare købe en hvilken som helst sko?
Det er svært at svare på, fordi det er meget individuelt, hvis vi alle var ens og bevægede os ens, så var svaret nok lettere at give, men sådan er det bare ikke. Der findes ikke en løbesko der kan kåres som den bedste for alle, men der findes nok løbesko der er bedre for dig og løbesko der er dårligere for dig.
To små regler kan du dog gå efter.
1) har du sko hvor du har det godt i, og ikke har oplevet problemer, så gå efter samme model.
2) Har du ingen specielle behov, så gå efter sko der er mere neutrale end støttende. De støttende sko, prøver netop at afdække specifikke forhold som måske ikke passer helt med dine behov, og så er det bedre at du ikke kompenseres end at du overkompenseres.

Hvis jeg har specielle behov eller er skadet, har ondt når jeg løber og skoen ikke er løsningen, hvad gør jeg så?
Så er vores råd at du opsøger fagfolk med et højt kompetenceniveau indenfor løb, skader og årsagssammenhængen mellem dette. Erfarne behandlere med indgående forståelse for løbets biomekanik og kompleksiteten omkring løbeskader kan hjælpe dig med at klarlægge årsagen og få dig videre.
Vores krop er en mangfoldig og avanceret størrerelse. Årsagerne til løbeskader er i langt de fleste tilfælde mere komplekse en blot et valg af “rigtige” eller “forkerte” løbesko.

Rådgivning om løbeskader

Er du i tvivl om, du har en løbeskade, kan du med fordel bruge vores online formular. Ud fra din beskrivelse henviser vi dig til en ekspert i nærheden af dig. Vi samarbejder med kompetente fysioterapeuter, osteopater og massører over hele landet.

Behandling hos Klinik

Hos Klinik har vi en helt særlig tilgang. Vi arbejder altid målrettet på at finde årsagen til dét, der udløser smerten. Når vi finder årsagen, kan vi behandle den og hurtigere få dig på benene igen. Alle vores behandlere har indgående kendskab til hinandens evner og kompetencer, og vi ved, at vi kan komme skaderne til livs ved lige netop at bruge hinanden. Hos os er løsningen for vores (tit meget komplekse) klienter ikke alene den enkelte behandlers kompetencer men hele teamets. Med andre ord mener vi, at vi skaber de bedste resultater  ved at løfte i flok. Vi oplever derfor også tit, at vi kan hjælpe med at forløse skader og smerter, som andre har opgivet.

Svære eller meget komplekse løbeskader kræver oftest et tværfagligt behandlingsforløb mellem fysioterapiosteopatimassage og akupunktur.