fbpx
Svær depression og arbejde - 5 effektive forebyggende strategier

Svær depression og arbejde – 5 effektive forebyggende strategier

Depression er en voksende udfordring, der berører flere og flere mennesker. Det er en alvorlig problemstilling, som vi alle bør tage seriøst. Hvis vi kender nogen, der kæmper med svær depression, er det vores ansvar at yde så meget støtte som muligt – også på arbejdspladsen. Læs med her for at finde ud af hvordan du som leder kan forebygge depression blandt dine medarbejdere og støtte dem, hvis de bliver ramt af depression.

Svær depression og arbejde - 5 effektive forebyggende strategier

Af: Christina Mora · senest opdateret 18. april 2024

Kender du symptomerne på depression?

Symptomer på svær depression i forbindelse med arbejde kan omfatte en konstant følelse af nedtrykthed, overdreven negativ tænkning, og en markant mangel på energi og initiativ. Disse symptomer kan være ledsaget af problemer med at opretholde opmærksomheden og overblikket, hvilket kan påvirke arbejdspræstationen negativt. Søvnproblemer er også almindelige symptomer, hvilket kan forværre træthed og mangel på koncentration i løbet af arbejdsdagen. I de mest alvorlige tilfælde kan svær depression også føre til selvmordstanker, angst og uro, hvilket kræver øjeblikkelig professionel hjælp.

Depression er ikke altid let at opdage, da symptomerne ikke nødvendigvis er åbenlyse. Mennesker med depression gemmer ofte deres sygdom i stedet for at søge hjælp. Det er vigtigt at forstå, at depression er en almindelig sygdom, der rammer omkring 15% af befolkningen på et tidspunkt i livet. Det er vurderet, at 15-25% af alle kvinder og 7-12% af alle mænd vil opleve en depression i løbet af deres liv. Hyppigheden af depression er steget i de seneste årtier, især de milde og moderate former for depression.

Læs også: Arbejdsglæde og trivsel: Øg produktiviteten gennem velvære på arbejdspladsen

5 måder at forebygge depression på arbejdspladsen

Som leder på en arbejdsplads vil du sandsynligvis stå overfor en situation, hvor en af dine medarbejdere har en depression. Depression er noget, der skal tages alvorligt på arbejdspladsen, og som leder er det dit ansvar at bidrage til forebyggelsen af depression blandt medarbejderne. Nedenfor er 5 gode råd til hvordan dette kan gøres:

1. Sørg for at have en god relation til dine medarbejdere
Ledelse er dybest set et spørgsmål om tillid, og at tackle psykiske lidelser kræver et stærkt tillidsbånd. Psykiske sygdomme kan være et følsomt emne for mange, hvilket kan gøre det udfordrende for den berørte at åbne op. Som leder er det ikke muligt at opretholde et overfladisk forhold til en medarbejder og forvente at kunne yde støtte, hvis de kæmper med angst, depression eller lignende. Hvis tillidsbåndet ikke er stærkt nok, kan det være værd at overveje, om der er andre på arbejdspladsen, der kan bidrage til at skabe et trygt miljø. Dette kan være en tillidsrepræsentant eller en HR-ansvarlig, der har dybere indsigt i medarbejderens situation eller psykiske sygdomme.

2. Hav lidt viden om psykiske lidelser
At forstå psykiske sygdomme bedre kan gøre dig mere kvalificeret til at støtte en medarbejder, der har brug for hjælp. Det betyder ikke nødvendigvis at du skal være ekspert eller forsøge at stille diagnoser, men det kan være gavnligt at have en vis viden, for at opdage symptomer såsom appetitløshed eller nedsat arbejdshastighed, der kan indikere depression. Mange ledere undgår emnet psykisk sygdom på grund af mangel på viden. Ved at benytte ressourcer som Sundhed.dk, kan du nemt forbedre din forståelse af almindelige lidelser som angst og depression og dermed kunne stå klar til at hjælpe en medarbejder hvis behovet opstår.
Se også: Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvordan styrker I det på arbejdspladsen?

3. Støt op om en sund arbejdskultur
En positiv og støttende arbejdskultur kan hjælpe med at forebygge svær depression. Dette kan inkludere regelmæssige teambuilding-aktiviteter, anerkendelse af medarbejdernes præstationer og opmuntring til en sund work-life balance.

4. Skab en åben dialog om mental sundhed
At skabe en åben dialog om mental sundhed på arbejdspladsen kan hjælpe med at forebygge svær depression. Dette kan inkludere regelmæssige check-ins med medarbejdere, og at opfordre til åbenhed omkring mental sundhed.

5. Tilbyd sundhedsfremmende fordele
Sundhedsfremmende fordele som fitnessmedlemskaber, sund mad på arbejdspladsen og regelmæssige sundhedstjek, kan hjælpe med at forbedre medarbejdernes generelle velvære og dermed forebygge depression. Læs evt. også Gør motion på arbejdspladsen til en vane for dine medarbejdere

Få evt. et indblik i dine medarbejderes fysiske og mentale trivsel med sundhedstjek

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få sparring omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en rådgiver fra Klinik.

Du kan læse mere om vores sundhedsordning her

Kontakt os også gerne på telefon +45 38 88 25 00 eller skriv en e-mail på info@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Ofte stillede spørgsmål om svær depression og arbejde

1. Hvordan kan jeg som leder støtte en medarbejder med svær depression?

Det er vigtigt at skabe et støttende og forstående miljø. Du kan hjælpe ved at tilbyde fleksible arbejdstider, tilpasse arbejdsopgaver og sørge for, at medarbejderen har adgang til professionel hjælp, hvis det er nødvendigt.

 

2. Hvordan kan jeg forebygge depression på arbejdspladsen?

Forebyggelse af depression på arbejdspladsen kan omfatte initiativer som regelmæssige medarbejderundersøgelser, stresshåndteringsprogrammer og opfordring til en sund work-life balance.

3. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, en medarbejder er deprimeret?

Det er vigtigt at tage dine bekymringer op på en følsom og støttende måde. Har du ret i din mistanke, kan du opfordre medarbejderen til at søge professionel hjælp og tilbyde tilpasninger på arbejdspladsen som støtte.

 

4. Hvordan kan jeg skabe et miljø, der støtter mental sundhed?

At skabe et miljø der støtter mental sundhed, kan omfatte at fremme åben kommunikation, tilbyde mentale sundhedsressourcer, og sørge for, at alle medarbejdere føler sig værdsat og støttet.

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om Kliniks Sundhedstjek

1 Step 1
Få et tilbud på et
Sundhedstjek til dine medarbejdere
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Christina
Indlægget er skrevet af

Christina Mora

CX Manager og Co-founder

Christina har som medstifter af Klinik arbejdet med kerneværdier, kommunikation, kundeoplevelse og produktudvikling fra begyndelsen.

Relaterede indlæg: