fbpx
Tunge løft regler

Tunge løft regler

Sådan sikrer du din krop på et fysisk arbejde med tunge løft

Løfter du tunge ting på din arbejdsplads, så er det vigtigt, at du kender dine rettigheder, og reglerne inden for tunge løft. Et fysiske krævende arbejde sætter dig i en masse belastende arbejdsstillinger, som kan være en stor gene for kroppen. Derfor er der af EU sat en række regler for hvor meget, hvor længe og hvordan man må løfte i arbejdsregi.

Tunge løft regler

Af: Eivind Møller · senest opdateret 28. august 2023

Hvad er et tungt løft?

Ifølge arbejdstilsynet som den ansvarlige myndighed på dette område, er et løft en håndtering af en byrde, så byrden helt eller delvist slipper underlaget. Løft kan både forstås som noget der skal løftes op på noget, ned fra noget, eller i andre retninger, men det vil altid bestå af en optagning og en afsætning, hvorimellem der er en kortere eller længere periode med bæring.

Et manuelt løft forstås som en løft der foregår med muskelkraft, og altså uden brug af maskiner. Det er arbejdstilsynets vurdering, at et løft kan kategoriseres som tungt, når det der løftes er på over 3 kg. Men om denne vægt gælder som tung, kommer an på om det kan være helbredsskadeligt at udøve løftet, bl.a. på grund af den måde genstanden skal løftes på, for at løse arbejdet.

Hvad er lovgivningen omkring tunge løft?

Der er altid en risiko for kroppen ved fysisk arbejde. Men der er lavet ergonomiske regler og retningslinjer inden for det her område, for at skabe en sikkerhed for de medarbejdere i Danmark, der arbejder med manuel håndtering af genstande der er tunge i vægt. Din arbejdsgiver har ansvaret for, at der er styr på disse regler, og at ikke du bliver bedt om noget, der overskrider dem. Men det er godt selv at være bevidst om dem, så du selv kommer til at lave en unødig overbelastning af din krop, i forbindelse med dit arbejde. Det er selvfølgelig også utrolig relevant for dig hvis du selv er arbejdsgiver, og gerne vil vide, hvordan du skal passe på dine ansatte.

1. Vægtgrænse for løft

Om et løft er tilladt i arbejdsregi, vurderes ud fra en kombination af vægt og afstand til kroppen, når genstanden skal løftes. Under optimale forhold, må man i Danmark løfte helt op til 50 kg. Det er en del mere end i mange andre lande i EU.

Arbejdstilsynet har lavet en model, der skal vise, hvornår et løft er farligt og sikkert. Se modellen her.

Henholdsvis det røde (farlig), det gule (sikker under absolut ideelle forhold) og det grønne felt (sikker) skal fungere som vejledning til, hvor stor helbredsrisiko der er for løftes, når både vægt og afstand til kroppen tages i betragtning. Jo tættere på kroppen, man holder lasten, desto mere sikkert er det at løfte, hvilket også betyder, at jo tættere på kroppen, desto tungere en last er tilladt.

Den sikre vægtgrænse for tunge løft under ideelle forhold kan altså defineres således:

  • Byrder holdt tæt til kroppen: 50 kg tilladt
  • Byrder holdt i en underarms afstand, ca. 30 cm: 30 kg tilladt
  • Byrder holdt i 3/4 af en arms afstand, ca. 45 cm: 15 kg tilladt

 

Hvis du løfter over 50 kg tæt på kroppen, over 30 kg i underarms afstand eller over 15 kg i 3/4 arms afstand, så skal du bruge løfteudstyr.

2. Vægtgrænse pr. dag

Ovenstående gælder kun, hvis der også tilpasses efter hvor meget den ansatte løfter om dagen.

Hvis alle forhold er ideelle, må en medarbejder maximum løfte følgende pr. dag:

  • Ca. 10 tons for løft tæt på kroppen.
  • Ca. 6 tons for løft i en underarms afstand.
  • Ca. 3 tons for løft i 3/4 arms afstand.

 

De her tal gælder KUN, hvis alle forhold er optimale. Faktorer der kan påvirke den optimalitet er for eksempel lastens egenskaber, arbejdspladsens forhold, fysisk energi, løftefrekvens m.m.

3. Det er en helhedsvurdering

Om et løft er lovligt kan altså ikke kun vurderes ud fra vægt alene, men i kombination med alle andre forhold for løftet. Det gælder både afstand til krop og andre forhold som:

  • Byrdens beskaffenhed
  • Den fysiske anstrengelse
  • Arbejdsstedets beskaffenhed
  • Arbejdsforhold i øvrigt.

 

Foruden disse forhold skal det også vurderes, om løfte- og bærearbejdet er en hovedfunktion i den ansattes daglige arbejde, eller om der kun er lejlighedsvise løft, der efterfølges af perioder, hvor kroppen kan restitueres.

3 gode råd til dig der løfter tungt på jobbet

Når vi er unge og friske, tænker vi ikke meget over de konsekvenser det kan have for vores krop, at belaste den med tunge løft og skub i dagligdagen.

Derfor er det godt med hjælpemidler. Vi giver her 3 gode råd til dig, der elsker dit fysiske arbejde, men gerne vil undgå skader i ryggen i årene frem, og vil holde den gode form med et sundt arbejdsmiljø.

1. Løft lige, og tæt på kroppen

Hvis du løfter asymmetrisk eller skævt i forhold til kroppen, er der større risiko for skader i både ryg, arme og ben. Det er nemmere at styre, hvis du løfter så tæt på kroppen som muligt.

2. Løft med benene

Benene er meget stærkere end de øvrige kropsdele, derfor må du fordele vægten ned i dem. Fordel derfor fødderne med lidt mellemrum og koncentrer dig om at fordele din vægt ligeligt på benene. På den måde aflaster du ryggen. Du må dog ikke bruge benene så meget, at knæene kommer frem foran tæerne.

3. Spørg din arbejdsmiljørepræsentant til råds

Hvis du mangler løfteudstyr, eller er i tvivl om noget, kan du altid gå til din arbejdsmiljørepræsentant. De er til for netop det, og din tryghed

Ønsker du svar på, hvad du kan gøre for at fremme eller forebygge dine medarbejderes sundhed?

Så få et skræddersyet tilbud på en sundhedsordning til din virksomhed her.

Ved spørgsmål sidder vi klar på telefon 50598971, elle mail eivind@klinik.dk. Ring i dag og gør en forskel på din arbejdsplads.

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
simon-lubecker_medarbejdere-hos-klinik
Indlæget er skrevet af

Simon Lübecker

Fysioterapeut & Partner

Med en årelang erfaring indenfor sundhedsløsninger, produktudvikling og drift, kombineret med sine behandlingsmæssige baggrund, forstår Simon at sammensætte solide og effektfulde sundhedsordninger for erhvervskunder.

Relaterede indlæg: