fbpx
Mistrivsel på arbejdspladsen

Mistrivsel på arbejdspladsen: Symptomer og 4 gode råd

Mistrivsel på arbejdspladsen er noget mange kæmper med. Men hvordan kommer mistrivsel til udtryk, og hvad gør man ved det?

Mistrivsel på arbejdspladsen

Af: Eivind Møller · senest opdateret 18. marts 2024

Hvor udbredt er mistrivsel på arbejdspladsen?

Mistrivsel kan komme i mange former og størrelser, og altså vise sig på vidt forskellige måder. Nogle er også dygtige til at skjule deres mistrivsel, mens andre har sværere ved at sætte facade på og derfor fremstår mere åbenlyse i deres mistrivsel.

Kilderne til mistrivsel er også mange, og det psykiske arbejdsmiljø kan påvirkes af utroligt mange faktorer.

Derfor mistrives været ret udbredt ude på arbejdspladserne. Mellem hver 7. og hver 10. arbejdende dansker oplever mistrivsel på deres arbejdsplads.

Fokus på mistrivsel og forebyggelse af psykisk mistrivsel er stadig nyt, men det er nødvendigt for økonomien, da flere og flere sendes hjem med stress og andre sygdomme på grund af den mistrivsel, de oplever på deres arbejde. Fravær resulterer selvfølgelig i lavere produktivitet, og det er dyrt. Både i økonomisk og kulturelt sundhed.

Typiske tegn på, at du mistrives på din arbejdsplads

 

Går du med en følelse af, at du måske mistrives på dit job? Læs om nogle af de typiske tegn på, at du mistrives.

Følelsesmæssige symptomer

 • Irritabilitet
 • Frustration
 • Meningsløshed
 • Tiltagende tristhed
 • Tvivl
 • Frygt
 • Ængstelighed og nervøsitet
 • Skyld og skam
 • Afmagt og utilstrækkelighed

 

Fysiske symptomer

 • Søvnproblemer
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Svimmelhed
 • Uro i kroppen
 • Spændinger
 • Trykken for brystet

 

Adfærdsmæssige symptomer

 • Opfarende og kort lunte
 • Asocial
 • Tager ikke initiativ
 • Fremstår ligeglad
 • Græder ofte

Hvad gør du, hvis du selv mistrives? 4 gode råd

Hvis du oplever flere af de ovenstående symptomer, skal du gøre noget ved det. Sådan skal du bestemt ikke være at gå på arbejde. Derfor er det selvfølgelig noget, du skal snakke med din leder om, og måske endda også med din læge. Men det er også vigtigt, inden du gør begge ting, at finde frem til, hvor din mistrivsel kommer fra.

 1. Find roden til din mistrivsel
  Inden du tager fat i ledelsen for at drøfte din mistrivsel, er det en rigtig god idé at vide konkret, hvad den skyldes, så de har de bedste muligheder for at hjælpe dig med at håndtere det.
  Er det for eksempel hele arbejdskulturen på arbejdspladsen, der er roden til din mistrivsel? Altså f.eks. måden man taler til hinanden på? Eller noget andet?
  Der er masser af kilder til mistrivsel Uanset hvad, skal du konkretisere, hvad den er for dig, så din leder bedst kan hjælpe dig og forstå dig.
 2. Snak med din leder
  Næste step er så at tale med din leder om det, der gør, at du oplever mistrivsel. Du skal ikke være bange for at bede om hjælp til det, du har det svært ved. For eksempel skal du bede om at få tydeliggjort dine arbejdsopgaver, hvis du synes, de er uklart formuleret eller bede om indflydelse, aflastning eller et større overblik. Din leder er højst sandsynligt lige så interesseret i et godt samarbejde og fælles forståelse, som du er.
 3. Snak med din læge om nødvendigt
  Hvis din mistrivsel har resulteret i stress, permanent søvnmangel eller andre sundhedsskadelige mén, skal du kontakte din læge og få supplerende hjælp derfra.
 4. Bebrejd ikke dig selv!
  Hvis vi “fejler” i vores job, føler vi ofte, at de fejler som mennesker. Men det, at du mistrives på din arbejdsplads, betyder ikke, at du er svag eller en fiasko. Du må ikke bebrejde dig selv. Det bedste, du kan gøre, er at opsøge nogle gode værktøjer til at komme ud på den anden side af din mistrivsel.

Klinik kan hjælpe med mistrivsel på arbejdspladsen

Hos Klinik har vi den viden, der er brug for for at hjælpe arbejdspladser med at styrke det psykiske arbejdsmiljø. Vi kan lægge en god strategi for jer, rådgive ledelsen i konflikthåndtering og være de neutrale øjne, som en arbejdsplads ofte har brug for, for at komme videre.

Hvis din arbejdsplads viser tegn på ikke usundt psykisk arbejdsmiljø, eller du blot vil sikre dig, at alt er som det skal være, kan Klinik hjælpe dig med at gennemgå din arbejdsplads forhold med en arbejdspladsvurderingen

Har du spørgsmål til sundheden i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 38882500 eller skriv en e-mail på eivind@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
klinik-profilbillede-eivind-w400xh433
Skrevet af

Eivind Møller

Osteopat D.O. & Partner

Med afsæt i over 20 års erfaring som osteopat, udvikler Eivind sundhedsprodukter skræddersyet til hver enkelt virksomhed. Han forstår, hvad der skal til for at sammensætte og tilrettelægge de rigtige indsatser indenfor sundhed, så hele virksomheden får gavn af det.

Relaterede indlæg: