fbpx
Motion i arbejdstiden

Motion i arbejdstiden – Sådan øger du din produktivitet

Motion i arbejdstiden er noget mange negligerer og undervurderer. Men det er værd at prioritere, hvis man vil forstærke sin arbejdsglæde og få mere energi.

I denne video kan du få inspiration til 5 gode øvelser, du kan lave i løbet af dine arbejdsdag.

Af: Simon Lübecker · senest opdateret 13. December 2023

Derfor er det usundt at sidde stille en hel arbejdsdag

Vi ved alle at det ikke er sundt at sidde for meget stille. Det kan føre til en række helbredsmæssige problemer, herunder øget risiko for hjertekarsygdomme, overvægt og diabetes.

Men udover det, kan inaktiv arbejdsdag også påvirke din produktivitet negativt. At sidde stille hele dagen kan føre til træthed, hovedpine og manglende koncentrationsevne, hvilket kan resultere i en reduceret produktivitet og dårligere arbejdsresultater.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne bør være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen ved moderat eller høj intensitet. Sidder man ned i arbejdstiden, og slapper af, når man har fri, får man altså ikke bevæget sig nok. Faktisk er fysisk inaktivitet farligt på lige fod med rygning, forhøjet blodtryk og overvægt.

Hvis vi sidder for meget stille, påvirkes vores kredsløb, stofskifte, knogler og muskler negativt. Lever vi vores liv inaktivt, vil vi have langt større sandsynlighed for at have nedsat funktionsevne, når vi bliver ældre. Desuden har en inaktiv krop større sandsynlighed for at udvikle depression, knogleskørhed og nogle former for kræft.

Hvorfor skal du dyrke motion i arbejdstiden?

Det hurtige og enkle svar er selvfølgelig, at man skal dyrke motion i arbejdstiden, fordi det er sundt. Din chef synes måske ikke umiddelbart, at det er en god idé, men forskning viser faktisk, at motion øger din produktivitet og koncentration. Så med små minutters motionsvaner her og der i løbet af din arbejdsdag, kan du både holde skavanker og sygdom for døren samt forbedre vilkårene for din arbejdsindsats.

Men udover det, så er motion i arbejdstiden også en god idé, fordi det kan være uoverskueligt og stressende at få gjort, når man har fri.

Efterhånden er der så mange ting man skal nå. Børn, aftensmad, aftaler og ægteskab kommer tit i vejen for motion. Hvordan skal man finde tid til at tage i fitnesscenter eller at løbe en tur? Det kan i hvert fald være svært.

Derfor er de mange timer vi bruger på arbejde måske i virkeligheden det bedste tidspunkt at inkorporere små øvelser og aktivitet.

Det behøver ikke kræve store anstrengelser eller skiftetøj. Simple træningsøvelser som strækøvelser, en gåtur i pauserne og “walk and talk” møder, kan gøre en stor forskel.

Så hvorfor ikke indarbejde motion i din arbejdsdag og opleve et bedre humør, færre nakke- og rygsmerter og bedre koncentration? Det er en god investering for din glæde og dit arbejdsliv.

Ergonomi er også vigtigt

Udover motion er god ergonomi også vigtigt i arbejdstiden. Ergonomi handler om at tilpasse det sted du arbejder og redskaberne efter kroppens behov, så man undgår skader og belastninger.

Hvis dit arbejde primært foregår foran en computerskærm, kan det være svært at se, hvordan bevægelse passer sammen med arbejdet. Derfor bør det være en høj prioritet at de ergonomiske forhold er i top. En dårligt indrettet arbejdsplads kan føre til mere alvorlige skader som musearm og tennisalbue, som kan være invaliderende og føre til længerevarende sygefravær.

Derfor er det vigtigt at tage ergonomien seriøst og sørge for, at arbejdspladsen er indrettet på en måde, der passer til dig og din krop, ellers kan du sidde i nogle meget uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Hvis du er i tvivl, kan du få en ergonomisk vurdering af din arbejdsplads, også hvis du arbejder hjemmefra.

Hvordan ser en ergonomisk korrekt siddestilling ud?

  • Begge fødder er plantet solidt på jorden
  • Arme og ben er vinklet i 90 grader ‘
  • Bordet når kun få centimeter højere end albuen
  • Der er ca. en hånds afstand mellem knæhase og stol
  • Armlæn tages kun i brug hvis armene kan bevare positionen i den 90 graders vinkel
  • Der er plads til afveksling

4 gode råd der får din krop i gang i arbejdstiden

Motion i arbejdstiden har mange sundhedsfremmende gevinster. Derudover har det også en positiv effekt på mental velvære og produktivitet. Men hvordan sørger man for, at man rent faktisk får det gjort? Vi kommer med 4 gode råd her:

1. Planlæg din dag 
Sørg for at planlægge din dag, så du har tid og plads til motion. Det kan være en gåtur i frokostpausen, en strækøvelse eller elastiktræning eller styrketræning hver time eller anden form for fysisk aktivitet. Sæt evt. en timer, så din alarm ringer én gang i timen, og så kan du lave en kort øvelse. Det vigtigste er at finde noget der passer til dig og din arbejdsdag.

2. Rejs dig op!
Man skulle ikke tro det, men bare det at stå op nogle timers arbejde om dagen, gør en forskel for din krop. Men det kan være grænseoverskridende og anstrengende, hvis man er på en arbejdsplads, hvor der er siddekultur.

Allier dig evt. med et par af kollegerne og gør det til noget I gør sammen og husker hinanden på, eller spørg din chef om vedkommende kan være initiativtager.

3. Øvelser ved skrivebordet 
For nogle er det tanken om at skulle ned i et fitnesscenter, udenfor eller at stå midt i det hele, der stopper dem fra at bevæge sig i arbejdstiden. Hvis det er tilfældet for dig, er der også øvelser du kan lave ved dit skrivebord. Lav simple øvelser til nakke og skulder, når du sidder ved skrivebordet. Det kan hjælpe med at reducere smerter og spændinger i nakke og skuldre. Lad dig evt. inspirere af vores video længere oppe eller af nogle af vores andre øvelsesvideoer her.

4. Brug pauserne godt!
Som nævnt i råd nummer 1 kan du jo bruge frokostpausen på en gåtur med andre eller med dig selv. Det giver et godt energiboost at komme udenfor, og det er altid godt at få strakt benene! Men du kan også bevæge dig på andre måder. Har din arbejdsplads for eksempel et bordtennisbord eller andre sjove spil? Så skal det da udnyttes. Husk dog også at få noget at spise i din pause!

Hvis du arbejder hjemmefra, har vi i dette indlæg samlet tips til øvelser du kan lave på hjemmekontoret.

Har du spørgsmål til motion og sundhed i din virksomhed?

Mangler du sparring i forhold til hvad du kan gøre omkring sundheden for dine medarbejdere i et konkret tilfælde? Så kan du få fyldestgørende rådgivning omkring forbedringspunkter for din virksomhed med en sundhedsordning fra Klinik.

Kontakt os nu på telefon 61717493 eller skriv en e-mail på simon@klinik.dk

Vi glæder os til at hjælpe netop din virksomhed.

Se referencerne: Disse virksomheder har vi allerede hjulpet

Jeg vil gerne kontaktes for at høre mere
om en Massage- eller en Sundhedsordning

1 Step 1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
simon-lubecker_medarbejdere-hos-klinik
Indlæget er skrevet af

Simon Lübecker

Fysioterapeut & Partner

Med en årelang erfaring indenfor sundhedsløsninger, produktudvikling og drift, kombineret med sine behandlingsmæssige baggrund, forstår Simon at sammensætte solide og effektfulde sundhedsordninger for erhvervskunder.

Relaterede indlæg: