fbpx

Sunde fødder eller problemfødder

Af: Simon Lübecker

mg_0510-300x2001

Jeg faldt forleden over en artikel om fødder i et dameblad. I følge artiklen var definitionen på en sund fod, en fod der havde fået rigelig creme, flot neglelak og så stod der, at man skulle huske at strække tæer, så ville man få en sund fod. Set fra et fysioterapeutisk perspektiv er det en sandhed med modifikationer, særligt at tåstræk skulle give sunde fødder. Har man tilbagevendende fodproblemer, ømhed eller smerter omkring sin fod, er løsningen desværre ikke altid så simpel.

Jeg hører og ser lidt af hver om fødder, og den store udfordring er, at foden er et problematisk sted at få ondt. Det skyldes, at foden er enormt svær at aflaste eller at træne op, når den konstant bliver brugt. Fødder er noget vi står og går på, de bliver derfor dagligt udsat for belastning, som gør dem vanskelige at holde i ro.

Personligt er jeg stor tilhænger af fodtræning, men jeg har efter 12 års arbejde med fødder erkendt, at træning alene ikke er tilstrækkeligt, hvis først man har fået problemer. Løsningen med ømme eller skadede fødder ligger ofte i en mere specifik løsning, der omhandler parametre som træning af fødder, godt fodtøj, relevant behandling, indlægssåler og en masse fif og tricks til aflastning foden.

Barfodet eller sko?

Den naturlige fod er en skøn tanke men også lidt af et fatamogana, fordi mange mennesker ikke har en naturlig fod.  Det er ikke svært at løbe på bare fødder eller i sandaler, hvis man ikke har ondt i foden, men det er straks en helt anden sag, hvis man har ondt. Det har været en trend i lang tid, at skulle vende tilbage til urmennesket både hvad angår kost og trænning. Mange løbeentusiaster tager derfor barfodsløb til sig, fordi det virker som den korrekte og mest naturlige løsning på fodproblemer. Problemet er bare, at vi i de lidt koldere lande har haft sko på siden vi kunne gå, og derfor kan det være et chok for fodens muskulatur at være uden støtte, hvilket kan resultere i flere eller andre smerter i foden. Løsninger er derfor heller ikke bare smide løbe- eller vandrestøvlerne ud.

Kombination af støtte og træning

Problemfødder bliver ikke til sunde fødder alene med en god sål. Det er som nævnt også vigtig at træne foden og udstrække foden i det omfang, den kan holde til det. Hertil kan man hos en fysioterapeut med speciale i fødder få gode tricks til øvelser og udstrækning, men der findes også hjælpemidler som forskellige støtte- og udstrækningsstrømper. Og det er selvfølgelig aldrig en dårlig idé at give sine fødder noget plejende velvære.

Rådgivning om fodproblemer og skader

Lider du af et tilbagevendende fodproblem, kan du uforpligtende udfylde vores online skadeformular, og så matcher vi dig med den helt rigtige behandler. Ud fra din beskrivelse henviser vi dig til en ekspert i nærheden af dig. Vi samarbejder med fysioterapeuter, massører og osteopater over hele landet.

Tværfaglig behandling af fodrelaterede problemer hos Klinik

Svære eller meget komplekse skader eller fejlstillinger i foden kræver oftest et tværfagligt behandlingsforløb mellem fysioterapiosteopati, indlægssåler og massage. Læs mere om vores tværfaglige behandling her eller book en behandling med det samme.